Wat is muziektherapie?

muziektherapie TielAls ik zeg dat ik muziektherapeut ben, vragen mensen me dikwijls wat dat is, met wie ik werk en wat ik dan doe. Een eenvoudig antwoord wat ik geef is het volgende. Ik vertel ze dat ik muziek als middel gebruik om het welbevinden van mensen en kinderen te vergroten of hun ontwikkeling te ondersteunen. Hiertoe worden muzikale middelen als melodie, ritme, harmonie en klankkleur vakkundig ingezet. Als therapeut onderzoek ik dan hoe een cliënt met muziek omgaat. Is het goed in ritmiek, zingt het zuiver, zijn de bewegingen bij het bespelen van een instrument soepel, klinkt het instrument waarop gespeeld wordt helder of dof, is de zangstem vol? Een kind bijvoorbeeld dat minder goed op de puls van een lied beweegt, heeft vaak minder lichaamsbesef dan een kind dat stevig marcheert bij de muziek van de fanfare.
Met zo’n aspect ga ik dan op een speelse manier aan het werk, zonder dat het een oefentherapie wordt. Lukt het dan uiteindelijk beter dan blijkt vaak dat het kind in dit geval letterlijk steviger op de grond komt te staan.
Ook het instrument waar iemand zich toe aan getrokken voelt, kan de richting van een muzikale therapie bepalen. Omdat er zo’n groot scala aan instrumenten en klankkleuren aanwezig is, is er voor ieders voorliefde iets beschikbaar. Vanuit zo’n klankkleur kan bijvoorbeeld naar een ander instrument worden toegewerkt, waardoor een harmonisch levensgevoel bevordert kan worden.
Het bespelen van een instrument kan zonder muzikale voorkennis of vaardigheden. De muziekinstrumenten zijn veelal voor de therapie ontworpen, zodat de speelwijze geen belemmering hoeft te zijn.
Er zijn vele ingangen mogelijk. Als u meer wilt weten kunt dat vragen via info@spelenmetklank.nl