Wat is muziektherapie?

muziektherapie TielAls ik zeg dat ik muziektherapeut ben, vragen mensen me dikwijls wat dat is, met wie ik werk en wat ik dan doe. Een eenvoudig antwoord wat ik geef is het volgende. Ik vertel ze dat ik muziek als middel gebruik om het welbevinden van mensen en kinderen te vergroten of hun ontwikkeling te ondersteunen. Hiertoe worden muzikale middelen als melodie, ritme, harmonie en klankkleur vakkundig ingezet. Als therapeut onderzoek ik dan hoe een cliënt met muziek omgaat. Is het goed in ritmiek, zingt het zuiver, zijn de bewegingen bij het bespelen van een instrument soepel, klinkt het instrument waarop gespeeld wordt helder of dof, is de zangstem vol? Een kind bijvoorbeeld dat minder goed op de puls van een lied beweegt, heeft vaak minder lichaamsbesef dan een kind dat stevig marcheert bij de muziek van de fanfare.
Met zo’n aspect ga ik dan op een speelse manier aan het werk, zonder dat het een oefentherapie wordt. Lukt het dan uiteindelijk beter dan blijkt vaak dat het kind in dit geval letterlijk steviger op de grond komt te staan.
Ook het instrument waar iemand zich toe aan getrokken voelt, kan de richting van een muzikale therapie bepalen. Omdat er zo’n groot scala aan instrumenten en klankkleuren aanwezig is, is er voor ieders voorliefde iets beschikbaar. Vanuit zo’n klankkleur kan bijvoorbeeld naar een ander instrument worden toegewerkt, waardoor een harmonisch levensgevoel bevordert kan worden.
Het bespelen van een instrument kan zonder muzikale voorkennis of vaardigheden. De muziekinstrumenten zijn veelal voor de therapie ontworpen, zodat de speelwijze geen belemmering hoeft te zijn.
Er zijn vele ingangen mogelijk. Als u meer wilt weten kunt dat vragen via info@spelenmetklank.nl

Herfstworkshop met muziek

De zomervakantie is voorbij. Ik ben inmiddels met veel plezier weer muziektherapie en muzieklessen aan het geven. In de vakantie heb ik tijd genomen om inspirerende muzikale workshops te ontwikkelen. Deze sluiten aan bij de jaargetijden en zijn geschikt voor kinderen van vijf tot en met acht jaren oud.

Herfstworkshop met muziek

herfstworkshop met muziekIn deze woelige herfsttijd geef ik de herfstworkshop met muziek op woensdag 14 oktober en woensdag 11 november.
Beide dagen van 14.00-15.00 uur.

Het thema is heksendrank brouwen. We verzamelen ingrediënten als kastanjes, bladeren en eikels en doen ze al zingend in de pan. We roeren en roeren. En als de drank klaar is proeven we. Is het lekker en kan de pan ook zingen? Ik ben heel nieuwsgierig. Jij ook?

Meld je dan aan via info@spelenmetklank.nl of bel 06-44456405/0344695830 Het belooft een mooie middag te worden.

Plaats: Hoveniersweg 17, 4001 HR Tiel
Kosten: € 11,00

De kracht van muziek(therapie)

Ontwikkeling en scholing staan sinds mijn vroege jeugd hoog in het vaandel. Als twintiger heb ik me dikwijls afgevraagd wat ik wilde worden. Ik kwam tot de conclusie dat ik wilde leren en dat het liefst mijn leven lang. Gelukkig heb ik een beroep gekozen waarin de mogelijkheden tot ontwikkeling volop aanwezig zijn. Als muziektherapeut ervaar ik dagelijks de kracht van muziek: de kletterende ritmes die ik als flamenco gitarist sla op mijn gitaar, zorgen ervoor dat ik me stevig verankerd voel. Ik kan de bocht niet uit, de begeleidende cajun (houten trommel) gaat door. Continue reading